Reactie Hugo Hillenaar op Coolsingelrellen

“Geen woorden maar daden.”

Het is een leus die bij Rotterdam hoort. Het is een credo waar de Rotterdammers trots op zijn. Maar in sommige gevallen zijn woorden beter dan daden. In sommige gevallen kan je met woorden meer bereiken. In sommige gevallen gaan die daden veel te ver. En afgelopen vrijdagnacht veranderden de daden in misdaden.”

Zo begon mijn officier van justitie haar requisitoir in de eerste zaak die via het supersnelrecht gisteren voor de rechter behandeld werd. Vervolgens schetste ze de avond, de “gewelddadige strijd tegen politiemensen en hulpverleners”. Beelden die we allemaal gezien hebben en die schokkend waren. Heel goed om de massale steunbetuiging voor onze politiemensen en hulpverleners te zien, met de verlichting van de Erasmusbrug als krachtig symbool.

Ik denk dat met de eis van de officier van justitie en de straf die door de rechter is opgelegd, te weten 5 maanden gevangenisstraf waarvan 2 maanden voorwaardelijk, met als bijzondere voorwaarde behandeling als de reclassering dit nodig vindt, het verbod om 1 jaar in en rondom het centrum van Rotterdam te komen, een schadevergoeding van 1000 euro, een belangrijk signaal is afgegeven dat het meedoen aan rellen niet wordt getolereerd en hard en snel wordt bestraft.

Het OM zet samen met de politie alles op alles om zoveel mogelijk geweldplegers aan te houden en voor de rechter te brengen. Ik ben trots op mijn medewerkers die zich al tijdens de rellen vrijwillig melden om in deze opgave, die nog veel van ons zal vergen, alles uit de kast te halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *