In Nieuwsuur: Van ‘moordmakelaar’ tot kroongetuige

Home  >>  In de media  >>  In Nieuwsuur: Van ‘moordmakelaar’ tot kroongetuige

In Nieuwsuur: Van ‘moordmakelaar’ tot kroongetuige

30
sep,2014

0

Het Openbaar Ministerie heeft een nieuwe kroongetuige in het Passage-proces: Fred Ros. Zelf werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 jaar. Ros zou als moordmakelaar bij meerdere liquidaties in de Amsterdamse onderwereld betrokken zijn. In de studio reageert landelijk hoofdadvocaat-generaal Hugo Hillenaar.

Halvering straf

Fred Ros zit in de cel voor betrokkenheid bij twee moorden. Hij zou als moordmakelaar bij meerdere liquidaties in de Amsterdamse onderwereld betrokken zijn. In ruil voor halvering van zijn straf werkt hij nu samen met justitie. Hij heeft verklaringen afgelegd over een reeks liquidaties in de Amsterdamse onderwereld. Volens Ros zitten er drie opdrachtgevers, die tot nog toe vrijuit gingen, achter de moorden: Willem Holleeder, Ali A. en Dino S.

“Keiharde leugens”

De laatste twee werden eerder vrijgesproken door de rechtbank. Ze hebben tijdens het hoger beroep laten weten niets met de liquidaties te maken te hebben. Dino S. noemde de verklaringen van Ros “aantoonbare, keiharde leugens”. Het gerechtshof zegt de waarheidsvinding niet te kunnen beletten en laat daarom de verklaringen van Ros toe. De deal tussen Ros en het OM ziet het hof nu als een feit.

Het OM is aan de hand van de verklaringen van Ros ook een onderzoek begonnen naar Willem Holleeder. Die wordt ervan verdacht opdracht te hebben gegeven voor de liquidaties van zijn zwager en mede-Heinekenontvoerder Cor van Hout, Kees Houtman en Thomas van der Bijl.

Peter La S.

Met een kleine vis grote vissen vangen. Dat is het idee van een kroongetuige. De inzet van zo’n getuige is wettelijk geregeld maar leidt wel vaak tot ophef. Zeker als het gaat om criminelen die worden verdacht van ernstige strafbare feiten. Ros is niet de enige kroongetuige in het liquidatieproces. Peter La S. legde eerder ook al verklaringen af in ruil voor strafvermindering. Hij kreeg een lagere straf voor zijn aandeel in de moord op Kees Houtman, een nieuwe identiteit en 1,4 miljoen om een nieuw leven op te bouwen.

Waarheid?

Rechtsfilosoof Hendrik Kaptein is tegen de inzet van een kroongetuige in dit soort strafzaken. “Hij vertelt in de eerste plaats wat in zijn eigen belang is, wat hij heeft afgesproken met het Openbaar Ministerie en met zijn advocaat. Of dat de waarheid oplevert, is vers twee.” Het OM kan de betrouwbaarheid van zo’n kroongetuige onmogelijk controleren, zegt Kaptein. “Er is praktisch geen bewijs in dergelijke zaken. Afgezien bewijs van andere getuigen. Hoe betrouwbaar is dat?”

Muur van stilzwijgen

Hoogleraar rechtsvergelijking Cyrille Fijnaut noemt een kroongetuige juist een heel belangrijk middel. “In dit soort strafzaken stuit je vaak op een muur van stilzwijgen. De betrokkenen hebben gemeenschappelijke belangen en willen daarom niet met de politie samenwerken. Er wordt ook intimidatie ingezet om getuigen het zwijgen op te leggen. En dan is het belangrijk dat je iemand hebt van binnenuit die bereid is om betrouwbare verklaringen af te leggen over wat er is gebeurd.”

Tientallen keren

De advocaat van Dino S. en Ali A., Nico Meijering, vroeg twee weken geleden om het liquidatieproces opnieuw te doen, nu het OM een deal heeft met Ros. Voor Meijering staat vast dat Ros liegt. Zo zou R. zijn betrokkenheid bij de moord op Heineken-ontvoerder Cor van Hout in 2003 veel kleiner hebben gemaakt.

Het gerechtshof bepaalde dat de zaak niet hoeft worden terugverwezen naar de rechtbank. Na de uitspraak zei Meijering dat het hoger beroep nu “zeker twee à drie jaar” langer gaat duren. Hij wil Fred Ros tientallen keren als getuige horen en ook tientallen andere getuigen oproepen.

Vragen en/of opmerkingen? Mail: Gert.Janssen@Nieuwsuur.nl

Bron: Nieuwsuur.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>