Cultuurhuis nieuw hoogtepunt in Gouda

Home  >>  In de media  >>  Cultuurhuis nieuw hoogtepunt in Gouda

Cultuurhuis nieuw hoogtepunt in Gouda

10
mrt,2014

0

Vrijdag 7 maart werd Cultuurhuis Garenspinnerij door wethouder Daphne Bergman geopend. Ofschoon het nog niet helemaal klaar is, maakt het gebouw al veel indruk en zijn we een bruisend centrum van cultuur rijker.

In dit nieuwe Cultuurhuis zijn kunstpuntgouda, StudioGonz en het Jeugdtheaterhuis gevestigd, maar ook Tania Kross zal gebruik van dit gebouw gaan maken.

In het Cultuurhuis kan je vanaf 6 mei a.s. cursussen en workshops volgen, optredens bezoeken enz. Vele kunstvormen zijn nu onder één dak samengebracht is een uniek, historisch gebouw.

Er is de afgelopen jaren flink bezuinigd in Gouda, ook op cultuur, en het is mooi dat door creatief omgaan met de beschikbare middelen het mogelijk is geworden om zowel de Chocoladefabriek als dit Cultuurhuis te realiseren. Het wordt echter wel spannend in hoeverre dit financieel goed blijft gaan, temeer daar we de komende jaren nog ruim 7 miljoen extra moeten bezuinigen in Gouda.
Wat dat betreft blijft de financiële situatie een voortdurende uitdaging…

De Garenspinnerij

In 1861 werd de Goudsche Machinale Garenspinnerij opgericht. Vijf Goudse garenfabrikanten namen het initiatief om aan de Turfsingel een garenfabriek te stichten waarbij gebruik werd gemaakt van stoommachines. De fabriek werd in 1862 in gebruik genomen. Het aantal werknemers nam toe tot ruim 400 in de jaren voor de Tweede Wereldoorlog. In de winter van 1917 ging een deel van het complex door brand verloren. In 1961 verkreeg het bedrijf ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan het predicaat Koninklijk. Na de jaren zestig was de bloeitijd van de Goudse garenindustrie voorbij. In 1981 werd het bedrijf verplaatst naar Waddinxveen. Gemeente Gouda kocht het fabriekscomplex in de jaren zeventig. Het gebouw is ontworpen door de Amsterdamse architect J.W.F. Hartkamp en is erkend als een gemeentelijk monument.

Als voorzitter van het bestuur van Kunstpuntgouda gaf Hugo Hillenaar een toespraak.

Een fotoverslag en enkele video zijn te vinden op theokrins.blogspot.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>