In BN DeStem: Politie richt speciaal team op

Home  >>  In de media  >>  In BN DeStem: Politie richt speciaal team op

In BN DeStem: Politie richt speciaal team op

24
dec,2010

0

OOSTERHOUT – Met een gespecialiseerd overvallenteam wil de politie Midden- en West-Brabant een halt toeroepen aan de vele overvallen in de regio. Na een daling sinds januari, liet de maand november weer een toename zien.

Dat zei plaatsvervangend korpschef Dick Schouten gisteren tijdens een regulier veiligheidsoverleg in Oosterhout. Voortaan zal een gespecialiseerde overvallenrechercheur zijn collega’s assisteren bij het onderzoek op het plaats-delict om zo de pakkans van de dader te vergroten. Het systeem van datamining zal de rechercheur daarbij van dienst zijn. Met een computermodel zijn, aan de hand van de beschikbare statistieken, alle mogelijke gegevens over overvallen en potentiële overvallers in kaart gebracht. De regionale politie werkt al op proef met dit systeem.

Hoofdofficier Hugo Hillenaar van het OM in Breda vindt dat de rol van de regionale Veiligheidshuizen in de strijd tegen de overvallers groter moet worden. Hij benadrukte gisteren dat veel overvallers recividisten zijn en daardoor veelal bekend zijn bij de autoriteiten. Binnen de context van een Veiligheidshuis zouden de daders beter gevolgd kunnen worden, waardoor zij minder snel tot het plegen van overvallen overgaan.

Officier van justitie Hillenaar hamerde erop dat de pakkans aanzienlijk verhoogd moet worden. „Het percentage overvallers dat wordt opgepakt schommelt nu rond de twintig en dat is echt te weinig.” Het streven is om dat percentage binnen afzienbare tijd te verdubbelen. Volgens Hillenaar is het onvermijdelijk dat dit ten koste gaat van andere zaken. Als voorbeeld noemde hij ingewikkelde fraudezaken. „Dat zijn zaken die voorlopig blijven liggen.”

Tijdens het veiligheidsoverleg tussen politie, justitie en de betrokken burgemeesters uitte burgemeester Leny Poppe-de Looff van Zundert stevige kritiek op het Openbaar Ministerie. Zij voelt zich in de kou staan omdat politie en justitie geen werk meer zouden maken van de golf overvallen die de gemeente een tijdje terug overspoelde. De burgemeester zei dat

de gemeente zelf veel geld heeft geïnvesteerd in de aanpak van de problemen in Zundert. De zorg onder de lokale bevolking is volgens haar groot. „Hoe moet ik het aan de mensen uitleggen dat de politie het onderzoek op een laag pitje heeft gezet? Hoe kan ik dit verantwoorden in mijn gemeenteraad?” De burgemeester kan het streven van Hillenaar om de pakkans van overvallers te vergroten niet rijmen met de ervaringen in haar eigen gemeente.

Hillenaar bestreed dat het OM geen aandacht meer zou hebben voor de Zundertse overvallen. Volgens hem worden deze niet vergeten, maar is het slechts wachten op een opening in het onderzoek.

De hoofdofficier zei verder dat de aanpak van de overvallen topprioriteit is. Dat er daardoor andere zaken blijven liggen, is volgens Hillenaar ‘op zich zorgelijk, maar van tijdelijke aard’. „Het massief inzetten van politiemensen zet zeker zoden aan de dijk, maar kan niet eindeloos doorgaan. Het probleem is dat we het succes moeten zien vast te houden.”

Zowel plaatsvervangend korpschef Schouten als Hillenaar benadrukte dat de gemeenten zelf veel kunnen bereiken met buurtpreventie. Binnen de drie regionale Veiligheidshuizen kunnen de deelnemende gemeenten en instellingen informatie over bepaalde personen effectief uitwisselen. Volgens Hillenaar zijn er jaarlijks zo’n zestig tot tachtig overvallers in beeld bij de diverse partijen.

Bron: bndestem.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>