BN DeStem: Jongen dreigde met bloedbad op Bredase school

Home  >>  In de media  >>  BN DeStem: Jongen dreigde met bloedbad op Bredase school

BN DeStem: Jongen dreigde met bloedbad op Bredase school

13
mrt,2009

0

BREDA – De achttienjarige Rijsbergenaar N. O. heeft gedreigd een bloedbad aan te richten op een school in Breda. Massale politieinzet heeft dat voorkomen. De jongen, een gesjeesde ict-student en parttime medewerker van een plaatselijke supermarkt, is gearresteerd. De overheid wil de enorme kosten die zijn gemaakt op hem verhalen.


Item in Eén vandaag hierover met Hugo Hillenaar

O. had volgens de politie op internet aangekondigd het ‘recordaantal’ van 32 doden van de Zuid Koreaan Cho Seun-Hui te willen overtreffen. Die schoot in april 2007 zijn wapens leeg in en om de Virginia Tech Universiteit in Blackburg. O. uitte zijn dreigement donderdag op de Amerikaanse site 4Chan, waarop dagelijks 400.000 anonieme berichten worden geplaatst.

Het bericht werd onderschept door het programma Een Vandaag, dat de politie inseinde. Gedragsdeskundigen van onder meer de FBI stelden op grond van de tekst vast dat de schrijver van dat bericht voldeed aan het profiel van een ‘schoolshooter’ en en dat het dreigement daarom uiterst serieus moest worden genomen.

Donderdagmiddag werd een crisisteam ingesteld. De inzet: We moeten hem pakken, tegenhouden en we halen álles uit de kast.

In het uiterste geval was voorzien in de sluiting van meer dan honderd scholen en kinderdagverblijven in Breda en Zundert. In dat scenario was ook rekening gehouden met inzet van scherpschutters, assistentie van legereenheden bij evacuatie of zoekacties en met inbreng van helicopters om vanuit de lucht verdachte bewegingen op de grond te traceren. Dat zou een inzet van naar schatting duizend mensen hebben gevergd.

Zo ver is het niet gekomen. De politie achterhaalde het IP-adres van de pc waarmee het dreigement verstuurd was: een huis op de Bredaseweg in Rijsbergen. Dat bleek een verkeerd adres. Deze buren van de later aangehouden man bleken te beschikken over een draadloze netwerkverbinding. Via dat onbeveiligde netwerk had de verdachte zijn bericht op het internet geplaatst.

Na een tweede inval bij andere buren, die ook niets met de zaak van doen bleken te hebben, kwam het arrestatieteam uiteindelijk op het juiste adres terecht. De jongen bekende onmiddellijk, volgens de politie. Het zou om een ‘geintje’ gegaan zijn, maar Justitie – vertegenwoordigd door hoofdofficier van justitie Hugo Hillenaar – wil dat vooralsnog niet geloven, vanwege het ‘zorgwekkende profiel’ van de verdachte.

Er wordt huiszoeking verricht maar vooralsnog is niet duidelijk of daarbij wapens zijn gevonden.

De man wordt maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Hij wordt verdacht van ‘bedreiging met een misdrijf tegen het leven gericht’. Verhoren moeten meer duidelijkheid geven over het motief van de verdachte. Dat is nu nog onbekend.

Rijsbergen, en zeker ook burgemeester Leny Poppe-de Looff is geschokt. Haar eerste zorg gaat uit naar de betrokkenen, de hevig ontdane ouders van de verdachte en andere inwoners van Rijsbergen.

Bron: bndestem.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>