In BN DeStem: ‘Er komt explosie cybercrime’

Home  >>  In de media  >>  In BN DeStem: ‘Er komt explosie cybercrime’

In BN DeStem: ‘Er komt explosie cybercrime’

23
sep,2010

0

BREDA – Cybercrime en computercriminaliteit nemen de komende jaren een enorme vlucht.
Dat voorspelt de Bredase hoofdofficier van justitie Hugo Hillenaar.

“De nationale recherche voorziet zelfs een explosie van high tech criminaliteit. Nu al is oplichting via Marktplaats een van de meest voorkomende misdrijven. Maar er zijn nog veel erger delicten op komst. Criminelen kennen elkaar nu via internetfora, vaak bij bijnaam. De politie heeft daar absoluut nog onvoldoende antwoord op.” Hillenaar voorziet dat internet ook steeds meer gebruikt gaat worden ‘voor radicalisering en terrorisme’. “De computer zal worden ingezet om af te persen, om wraak te nemen, om oneerlijke concurrentie aan te doen. Virussen zullen worden geïmplanteerd om systemen te beschadigen.”

“Phishing (hengelen naar bankgegeven) gebeurt gelukkig nog heel klungelig. Maar dit soort delicten zoals ook pharming (oplichting via nepsites) en grooming (online zoeken naar kinderen om ze te misbruiken) zullen groeien met het gebruik van internet.

„Laatst zagen we zelfs een geval van grooming waarbij kinderlokkers werden afgeperst door kinderen: hadden we twee strafbare groepen tegelijk.”

Hillenaar slaakte zijn verzuchtingingen bij de installatie van zijn waarnemend hoofdofficier John Remmerswaal. Die staat aan de wieg van de digitalisering van het OM. Binnen vier jaar moeten alle rechtszaken digitaal aangeleverd worden en te volgen zijn. Maar aan veiligheid moet nog veel gebeuren. „Want wij willen niet dat verhoren op YouTube terechtkomen”, aldus waarnemend rechtbankpresident Huib de Ruijter.

Bron: bndestem.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>